حکم جلب سیار چیست و چه کاربردی دارد؟
حکم جلب سیار یک روند قضایی است که همه جا و در هر زمانی در صورت محرز بودنT قابل استناد میشود و میتوان از آن استفاده کرد. اما اگر بخواهیم یک تعریف جامع و کامل از حکم جلب سیار بیان کنیم میشود :
حکم جلب سیار، یکی از انواع اوراق قضایی با مدت اعتبار معیین است که در خصوص دعاوی کیفری و حقوقی در صورت وجود موارد و شرایط صدور حکم، نظیر محرز بودن و فرار کردن متهم صادر می گردد و بدین ترتیب ضابطین حوزه ای که حکم به آن ها ابلاغ شده، می توانند به محض رویت متهم او را دستگیر کرده و تحویل مرجع صالح دهند.
حکم جلب سیار چیست و چه کاربردی دارد؟
به طور کلی حکم جلب اعم از حکم جلب عادی یا حکم جلب سیار، زمانی صادر می شود که نیاز باشد متهم در دعاوی کیفری یا محکوم علیه در دعاوی حقوقی برای ادای برخی توضیحات یا انجام برخی تحقیقات در دادگاه حاضر شود.
اگر وی در دادگاه حاضر نشود قاضی دادگاه یا بازپرس پرونده برای او حکم جلب صادر می کنند. هدف از صدور حکم جلب این است که متهم یا محکوم علیه در دادگاه حاضر شده و روال قانونی پرونده طی شود. صدور حکم جلب به معنای اثبات اتهام فرد نمی باشد.
حکم جلب دارای انواع مخصوص به خود بوده که یکی از پر کاربرد ترین آن ها به ویژه در خصوص دستگیری محکوم یا متهم فراری، حکم جلب سیار است که دارای مدت اعتبار مشخص بوده و تنها در صورت وجود شرایط قانونی مخصوص، مرجع صالح، اقدام به صدور حکم در خصوص آن خواهد کرد.
انواع دستور جلب
از انواع حکم جلب سیار میتوان به :
- دستور جلب حقوقی
- دستور جلب کیفری
اشاره کرد.
حکم جلب در چه مواردی صادر میشود؟
- متهم از حضور در دادگاه امتناع کند.
- اگر جرم متهم یکی از جرائمی باشد که مجازات آن اعدام، نقص عضو یا حبس است.
- اگر فرد متهم به یکی از جرائم تعزیری درجه ۵ باشد و احتمال فرار کردن و مخفی شدن وی وجود داشته باشد.
حکم جلب سیار، هم در دعاوی حقوقی و هم در دعاوی و موضوعات کیفری توسط مقام و مرجع صالح قابل صدور است و پس از صدور به حوزه های قضایی مد نظر مرجع صادر کننده آن ابلاغ خواهد شد و حسب مورد و بسته به تشخیص مرجع صادر کننده، امکان ارائه یک نسخه از آن نیز به خواهان یا شاکی، وجود دارد.
نکات ضروری در حکم جلب سیار
- حکم جلب سیار دارای مدت اعتبار است و بعد از فرا رسیدن این مدت دیگر نمی توان متهم را جلب کرد.
- در قرار جلب، محدوده حکم (شهر یا استان) باید قید شود و خارج از آن محدوده دستور معتبر نمی باشد.
- اگر قاضی بخواهد حکم جلب متهم در حوزه های قضائی دیگر اجرا شود باید درخواست خود را به آن حوزه های قضائی ارسال کند.
- در دستوری که به عنوان جلب سیار ابلاغ می شود مامور اجرای حکم نمی تواند وارد خانه یا محل سکونت متهم شود.
- اگر مامور بخواهد وارد خانه شود باید این موضوع به صراحت در حکم قید شده باشد، در غیر این صورت امکان ورود به منزل وجود ندارد.
- فقط شاکی خواهان یا وکیل او می تواند درخواست صدور حکم جلب را بدهد و سایر افراد نمی توانند چنین درخواستی بدهند.
سخن پایانی
در این مقاله سعی شد به سوال حکم جلب سیار چیست و چه کاربردی دارد؟ به طور کامل و صریح پاسخ داده شود و تلاش کردیم تمام نکاتی که شما عزیزان در خصوص حکم جلب سیار باید بدانید توضیح دهیم از این که با ما همراه بودید سپاسگذاریم.
موسسه حفاظتی و مراقبتی حافظان آسایش یاس پیشرو در ارائه خدمات حفاظت فیزیکی و الکترونیکی.